Bazen Špansko - Oranice Idejno rješenje / 2018.

Idejno urbanističko arhitektonsko rješenje Zatvorenog bazena na lokaciji Špansko-Oranice

Status
Projektni natječaj
Tim
Marja Mia Kolendić, Anita Krmek + Maša Medoš, Klara Nikšić (No.638)
Lokacija
Zagreb

Programska i lokacijska ograničenja odredila su parametre koncepta budućeg sportskog
objekta. Budući objekt prati građevinsku liniju te se volumenom i fasadama zatvara prema svojoj okolini, neposrednoj blizini prometnica i stambene izgradnje. Zgrada je introvertni objekt fokusiran na središnju prazninu koju ispunjaju prostori bazena. Ostatak potrebnih prostorija organiziran je u ophodu koji se regulira svojom širinom i visinom prema potrebi; tako se negdje širi stvarajući "raskošnije" prostore za caffe bar ili ulazni prostor, dok se negdje sužava dovoljno za komunikacijski hodnik. Ophod je organiziran kao skup prolaznih servisnih prostorija u službi bazena; jednostavan za kretnju, pristup te vizualnu i fizičku komunikaciju. Organizacija cijele građevine se inspirira povijesnim prikazima i nacrtima termi i kupališta; strateški i civilizacijskih bitnih prostora od antičkog Rima do Osmanskog carstva. Dojam punog volumena zgrade dobiven je i monolitnom fasadom i krovnom plohom u istom materijalu. Ophod je perforiran prozorima istih dimenzija i ritma koji se pojavljuju kao neophodni funkcionalni elementi. Glavni pješački ulaz u objekt je s trga na jugoistoku dok je sporedni ulaz smješten na suprotnoj strani osi koja spaja sportske terene na sjeverozapadu. Glavna komunikacija objekta je u ophodu građevine. Dvoetažni ulazni prostor vodi posjetitelje prema prostoru recepcije ili korisnici nastavljaju ravno u hodnik koji vodi u svlačionice te nastavlja prema pomoćnim prostorijama bazena i dalje prema sporednom ulazu na drugoj strani objekta. Kretanjem u drugom smjeru dolazimo do garderoba i sanitarija za korisnike dvorane korektivne gimnastike. Središte građevine ispunjaju dva bazena s okolnim površinama. Ukupno četiri komunikacijske jezgre vode na prvi kat, od kojih jedna vodi u podrumske prostorije skloništa i tehnike. Na katu su smještene prostorije uprave i caffe bar koji gleda na bazen i trg. Krećući se ophodom na prvoj etaži nastavljaju se prostori fitnessa
spojeni s terasom sunčališta te prostorije saune i zone odmora. Glavnom vertikalom iz prizemlja dolazimo do gledališta bazena. Središte građevine je natkriveno transparentnim krovom i ima dnevno svijetlo u svim godišnjim dobima i dijelovima dana. Ophod je perforiran sa što manje otvora radi preuzimanja konstruktivnog opterećenja krova, energetske učinkovitosti te samog vizuala punog volumena.


Bazen Špansko - Oranice / Idejno urbanističko arhitektonsko rješenje Zatvorenog bazena na lokaciji Špansko-Oranice / 2018